Font Size

Cpanel

Информације (12)

Упркос свим напорима АПИ СРБИЈЕ  да у оквиру процеса деинституционализације, развије и одржи услугу Становање уз подршку за особе са инвалидитетом и упркос свим постигнућима на нивоу заједница и појединаца који су управо кроз ову услугу добили могућност да живе у отвореној средини, да развију своје капацитете и интегришу се у локалну заједницу, обавештавамо  јавност  да смо принуђени да прекинемо пружање исте.

Разлог томе је немогућност обезбеђивања финансијске одрживости и системске стабилности које већ дуже време представљају  препреку одрживости  услуге.

Потребе, ставове и  мишљења самих корисника ове услуге,  као и пружаоца услуге, који су пуних 14 година пратили  и подстицали развој вештина и општих компетенција 18 особа са инвалидитетом, нису узете  у разматрање приликом  решавања њиховог статуса.

Показало се да су развој социјалних услуга у заједници, као и тежња ка хуманијим условима живљења особа са инвалидитетом, само  декларативни ставови државе. Исто тако, показало се да   лични успеси појединаца, као и 14-годишња “добра пракса“ АПИ-Србије нису довољан подстрек надлежним структурама да договоре пренадлежности и   услугу  СТАНОВАЊЕ УЗ ПОДРШКУ учине  доступном свима који за њом имају потребу.

Из тог разлога  прекинуте су све редовне активности у оквиру заједница становања.

Захваљујемо свим партнерским и сарадничким организацијама које су дале свој допринос богаћењу  социјалне  интеграције ових особа у отворену средину, волонтерима и пријатељима заједница становања који су им улепшавали свакодневницу, донаторима  и људима великог срца који су помагали у превазилажењу тешких момената.

Највећу захвалност и све честитке припадају самим младим особама са инвалидитетом, корисницима услуге Становање уз подршку. Они су храбро искорачили из сигурности институције система  и заједно са АПИ тимом, кренули у неизвесност, али  са великом  надом и очекивама у бољи живот. Уложили су пуно напора и труда, развили низ својих компетенција и показали да је  живот у отвореној средини не само њихово право, већ њихов избор који нема алтернативу, коме ће и надаље тежити.

АПИ тим захваљује надлежним Центрима за социјални рад који се труде да досадашњим корисницима услуге Становање уз подршку, након изласка из заједница становања у отвореној средини, обезбеде што хуманије услове живљења. Тиме би им бар донекле   ублажили огромну људску тугу и шок због повратка у институцију и неспремности надлежних да им обезбеди услове за наставак живота у отвореној средини.

 

И на крају, ЗАТВАРАЊЕМ програма СТАНОВАЊЕ УЗ ПОДРШКУ, СВИ СМО ПОСТАЛИ ГУБИТНИЦИ!

Пре свега, држава и локална самоуправа, због тога што нису искористили дугогодишњу „добру праксу“ АПИ Србије у спровођењу  и ширењу услуге Становање уз подршку, као једине алтернативе институционализацији.

Удружења родитеља и особа са инвалидитетом, јер су изгубила најсигурнију и најквалитетнију перспективу трајног  решења смештаја  њихових чланова породице.

Наравно, највећи губитници су наши корисници као и сви потенцијални корисници услуге Становање уз подршку, који су ускраћени да се у скорој перспективи  укључе у једну од најоптималнијих, проевропски оријентисаних услуга социјалне заштите особа са инвалидитетом.

 

 

Стручни тим АПИ Србије

Мрежа Глобални договор у Србији је након реализованих седам састанака Радне групе за промоцију Циљева одрживог развоја у току 2016. године израдила публикацију са примерима добре праксе – Како наше организације остварују циљеве одрживог развоја.

Публикација представља допринос чланица Глобалног договора у Србији остваривању ових циљева. Једноставни, живописни примери решавања изазова у нашем друштву показују да је реализација циљева могућа само уколико свако да свој допринос.

Желимо да ова публикација инспирише и охрабри остале чланице у локалној заједници у примени принципа Глобалног договора и реализацији Циљева одрживог развоја, јер помоћ друштву није само концепт већ и дубоки осећај за заједницу у којој живимо и радимо.

 


Документарни филм "Они померају границе-живот у отвореној средини" ауторке Надежде Гаће и Новог магазина, приказује представнике Групе за самозаступање-АПИ Србије и кориснике услуге Становање уз подршку за особе са инвалидитетом. Они говоре о свом животу у отвореној средини, чиме се баве, шта за њих значи самозаступање ...

Поштовани,

желимо да вас информишемо да је Асоцијација за промовисање инклузије Србије - АПИ Србије променила адресу.

Нова адреса АПИ Србије је Кнеза Милоша 51, 11000 Београд, телефон и факс су 011 36 10 150, а и-мејл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

''Приручник за пружаоце социјалних услуга за особе са интелектуалним тешкоћама у Србији'' публикација је коју је објавио Балкански фонд за локалне иницијативе - БЦИФ 2011 године. Приручник је промовисан у оквиру конференције ''ОЦД - снажни партнери у реформи система социјалне заштите'', одржане 09.062011 године у Палати Србије.

Page 1 of 3

Изјаве наших корисника

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
НИШТА О НАМА БЕЗ НАС.
Треба ми подршка, а на институција.
Подржи ме ! Ја могу допринети заједници на свој начин.
Ја сада имам своју собу, свој дом и приватност.
Имам право на избор и сада могу да га користим.
Кроз рад и слободно кретање стекла сам нове пријатеље.
Сада радим, зарађујем и могу да купим шта ЈА хоћу.
Упознај ме! Можда постанемо пријатељи.

Електронске новости

Посета сајта

Укупно:213914

VCNT - Visitorcounter

Активни календар

March 2019
M T W T F S S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
You are here: Информације