Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији

Пројекат финансира Делегација ЕУ у Републици Србији у оквиру програма Европски инструменти за демократију и људска права

Font Size

Cpanel

Вести из пројекта: Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра 2017.г. одржан је програм у дворани Аполо у Панчеву. Током ове манифестације чланови Удружења „На пола пута“ из Панчева представили су и свој рад као и вештине које су стекли у оквиру самозаступничке групе која активно ради у оквиру пројекта „Самозаступници за права особаса инвалидитетом у Србији“ који је подржан одстране ЕИДХР-а.

Том приликом изјаву за медије је дао и Немања Јовић, самозаступник.

Самозаступница из Ниша Ана Пејчић успешно се запослила у свом граду. Погледајте шта је о томе рекла пред камерама.

Удружење МИ из Ниша учествује у пројекту "Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији", у коме се особе са интелектуалним тешкоћама снаже да говоре у своје име и заступају своја права.

Пројекат је подржан од стране Европске Уније кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Прилог можете погледати на следећој адреси:

https://www.facebook.com/apisrbije/videos/1786300004716121/

11.11.2017. одржана је ванредна Изборна скупштина Удружења “За Једно”, на којој је изабран нови председник удружења.

Посебно смо поносни на наше колеге из удружења што су овом приликом позвали и особе са инвалидитетом да активно у томе учествују: Игор Вуковић као представник групе за самозаступање, Ронто Виктор као представник Радног центра за ОСИ и Вељко Црнковић испред ОСИ запослених у Удружењу путем јавних радова.

Удружење „Заједно“ учествује у пројекту „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији“ који је подржан од стране ЕИДХР.

На састанку Групе самозаступника родила се идеја о припреми спота на тему људских права. Чланови групе су већ доста научили о људским правима, а научили су и да изнесу своје мишљење уз уважавање туђег мишљења. Како ће изгледати спот и који циљ желимо постићи? Ова тема подстакла је све чланове групе да предлажу, договарају се, заговарају и преговарају. Ове активности су део пројекта '' Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који се реализује у 8 градова у Србији, под покровитељством ЕУ (у оквиру програма EIDHR Country Based Support Scheme 2014&2015).

У оквиру пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији” који подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015, самозаступници су организовали акцију јавног заступања права на пословну способности доношење одлука уз подршку. На Бановом Брду делили су флајере грађанима како би их ближе упознали са проблемима са којима се сусрећу због укинуте пословне способности и да им се због тога често ускраћује право да самостално доносе одлуке. Разговарали су са суграђанима о томе да особе са инвалидитетом имају право на пословну способност и да им је важно да самостално доносе одлуке или да им се пружи подршка у доношењу одлука када им је то потребно.

На Фестивалу социјалне заштите који је одржан 24.10.2017.г. у Београду самозаступници су заговарали своје ставове пред присутним учесницима и доносиоцима одлука. Представили су се посетиоцима и делили брошуре о Становању уз подршку, радном ангажовању и самозаступању. Циљ је био да присутне што више упознају са активностима Групе за самозаступање и услугом Становање уз подршку. Говорили су да желе да остану корисници ове услуге и да она што дуже опстане као услуга. Кроз пројекат „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији" који подржава Делегација Европске Уније, обезбеђује се континуирана подршка особама са интелектуалним тешкоћама (самозаступницима) да говоре у своје име о проблемима који утичу на њихов живот.

Самозаступници из Суботице на састанку групе бавили су се људским правима: правом на особност и националност, правом на слободу окупљања и удруживања, праву на брак, образовање, храну и смештај, учешћа у културном животу, одмор и слободно време, здравствену заштиту, живот.

Ова активност реализује се у оквир у пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Трибина "Шта је самозаступање" одржана је 10. октобра 2017.г. поводом 51. год. Од оснивања удружења "МИ" из Ниша, као и прославе Светског дана менталног здравља. Самозаступници и њихови асистенти приказали су шта су кроз радионице самозаступања за особе са интелектуалним тешкоћама научили, како се боре за своја права и шта су постигли. Самозаступница Ана се запослила, Милица научила да пише, Дејан се изборио да се још не пензионише, Петар се такмичио у Квизу „Препознавање“ и освојио прво место, Бобан активно промовише покрет за самозаступање. Један од великих успеха Нишких самозаступника је и постигнут договор са већницом Тијаном Ђорђевић, да се реновира тоалет и реконструише кров на просторијама удружења. Радови су у току :) Ова активност је реализована у оквиру пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији” који подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Чланови групе имали су задатак да осмисле и организују дводневни боравак на салашу (план активности, подела улога и задужења у складу са личним потенцијалима и афинитетима, обезбеђивање потребне подршке, договарање, обавештавање, комуникација ...). Они су доказали да могу веома успешно да одговоре на нове захтеве када се сви удруже.

Ова активност се реализује у склопу пројекта ''Кроз самозаступање до пуније реализације права особа са инвалидитетом у Србији'' у партнерству са Асоцијацијом за промовисање инклузије Србије из Београда. Пројекат подржава Делегација Европске Уније у Републици Србији, у оквиру програма EIDHR Country Based Support Scheme 2014/2015.

Овај викенд програм самозаступничка група је реализовала захваљујући Дому за децу ометену у развоју "Колевка", који је Удружењу уступио на кориштење салаша без накнаде.

Самозаступници из Београда су у оквиру радионице “Избор проблема особа са инвалидитетом у нашем граду“ са асистентом разговарали о овим проблемима. Проблеме су забележи на папиру погледајте шта им је најважније: неприступачност простора, не решен статус везан за обављање лекарских прегледа, проблем да се обезбеде повластице за градски превоз, проблем са одрживошћу услуге Становање уз подршку, проблеми са плаћањем струје и инфостана, рад на црно, многи немају здравствене картице јер још увек нису израђене, многи мисле да особе са инвалидитетом не могу да раде, ...

Самозаступници из Београда су на радионици разговарали о томе колико учествују и да ли се питају око одлучивања о њима важним стварима. Наводили су конкретне ситуације из живота, а на питање у којим ситуацијама би највише требали да учествују у одлучивању и доношењу одлука истакли су следеће: о свом здрављу, животу, о остваривању везе, стварима које нам пријају, шта ћу да једем, с киме ћу да се дружим, ...

Активности самозаступника везане су за пројекат „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији“.

Прљаво и чисто није исто!

петак, 15 септембар 2017 23:10

Акција самозаступника из Новог Пазара под називом "Прљаво и чисто није исто!" реализована је 15. септембра 2017. г. Ови дивни људи демонстрирали су како се воли свој град. Узели су ствар у своје руке и очистили спортски терен који користе деца из околног вртића и корисници Дневног боравка МНРО Нови Пазар. Том приликом апеловали су на грађане да воде рачуна о животној средини и не бацају смеће ван предвиђених места.

11. септембра 2017. године група самозаступника са асистентима посетила је Градску кућу у Новом Саду, где су помоћници Градоначелника представили рад Групе и поставили нека важна питања чије решавање би допринело квалитету њиховог живота и живота других особа са инвалидитетом, као што су: приступачност, безбедност, услови рада у Дневном боравку, запошљавање и сл.

Пријем је трајао сат времена и сви самозаступници су имали прилику да се директно обрате заменици Градоначелника. Она је показала велику заинтереованост за све што јој је било предочено и изнела је све што је до сада урађено за особе са инвалидитетом, а што је било у надлежности Скупштине Града. Такође, обећала је да ће се максимално заложити за решавање текућих проблема самозаступника.

Наши корисници освојили медаље

недеља, 10 септембар 2017 20:17

10.09.2017. одржан је турнир “КУП ПОБЕДНИКА” у стоном тенису на којем је учествовало преко 20 ОСИ у 3 категорије. Захваљујући одличној организацији турнир је био прилика за дружење и забаву. У категорији 11, корисници услуге Становање уз подршку освојили су 3 медаље. Треће место је освојио Предраг Латас, друго Јелена Симоновић, а прво место је освојила Зорица Латиновић.

Представљамо Вам самозаступнике из Панчевачког удружења “На пола пута” који су део пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Они се баве веома хуманим акцијама у којима помажу и друже се са старијим суграђанима из локалног Дома за старе.

Погледајте флајер "Правимо изборе – доносимо одлуке уз подршку" који су израдили самозаступници Групе за самозаступање – АПИ Србије из Београда. Линк овде ...

Самозаступници из Новог Пазара су снимили спот. Свака част за креативност. Удружење за помоћ ментално недовољно развијених особа МНРО Нови Пазар је учесник пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Данас је одржана радионица “Ја – моја животна прича” на којој су чланови самозаступничке групе вежбали усмено изношење личних података и информација о свом животу. Ово је била последња од 12 радионица из циклуса “Ја – Слика о себи” које су имале за циљ да код учесника ојачају самопоштовање и развију свест о властитим вредностима, особинама, тешкоћама, осећањима, слабостима, жељама. Следеће радионице бавиће се људским правима. Радионице се одржавају у склопу пројекта ''Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који се реализује у сарадњи са Асоцијацијом за промовисање инклузије Србијеа подржан је од Делегације Европске Уније у Републици Србији, уоквиру програма EIDHR Country Based Support Scheme 2014&2015.

Новосадски самозаступници баве се питањем доношења одлука уз подршку. Ево шта они кажу шта за њих значи доношење одлука уз подршку: “Значи да особа која пружа подршку даје информације, говори све важне чињенице и указује на последице. Коначну одлуку доноси особа са интелектуалним тешкоћама. Сви људи имају право да доносе одлуке за себе, да решавају своје проблеме, да говоре у своје име, да траже остварење својих права за која мисле да су им ускраћена. Зашто нам је важно да сами доносимо одлуке? Зато што ја знам шта највише волим!"

Документарни филм "Они померају границе - живот у отвореној средини" ауторке Надежде Гаће и Новог магазина, поред осталих приказује и представнике Групе за самозаступање - АПИ Србије и кориснике услуге Становање уз подршку за особе са инвалидитетом. Они говоре о свом животу у отвореној средини, чиме се баве, шта за њих значи самозаступање.

Ова активност се реализује у оквиру пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015 и има за циљ јачање капацитета особа са интелектуалним тешкоћама у заступању и остваривању својих права.

Документарни филм "Они померају границе - живот у отвореној средини" ауторке Надежде Гаће и Новог магазина, поред осталих приказује и представнике Групе за самозаступање - АПИ Србије и кориснике услуге Становање уз подршку за особе са инвалидитетом. Они говоре о свом животу у отвореној средини, чиме се баве, шта за њих значи самозаступање.

 

Представа "Другачије будни"

четвртак, 15 јун 2017 23:58

Да самозаступници воле да се изражавају креативно доказује и најновија представа "Другачије будни" у којој глуме самозаступници из Школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора “11. мај” из Јагодине.

 

12.06.2017.г. у Новом Саду је одржан Национални скуп самозаступника у оквиру пројекта „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији“ који подржава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Самозаступници из осам градова су представили рад својих Група за самозаступање и лична искуства у самозаступању. Сенада Халилчевић, председница Европске платформе за самозаступање – ЕПСА представила је Европски покрет самозаступника а Душка Стојисављевић-национални координатор говорила је на тему значаја снажења особа са интелектуалним тешкоћама да заступају своја права. Виолета Анђелковић је изнела прелиминарне резултате Извештаја о Мониторингу права особа са инвалидитетом-ДРПИ, у чијој изради су учествовали самозаступници са својим асистентима. Дамјан Јањушевић из Удруге за самозаступање из Загреба и Бобан Петровић-национални координатор говорили су о значај умрежавања самозаступничких група и повезивања самозаступничких група на националном нивоу.

Поносни смо на успешно одржан Национални скуп самозаступника Србије и захваљујемо се на одазиву.

"ДРУГАЧИЈЕ БУДНИ"

четвртак, 15 јун 2017 20:52

Делић атмосфере са представе "ДРУГАЧИЈЕ БУДНИ" у извођењу самозаступника Школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора "11. мај" из Јагодине, која је одржана 12.06.2017. у Дому омладине у Београду.

Самозаступници сматрају да је ово још један начин да се проблеми особа са инвалидитетом учине видљивијим и стварним, а истовремено им помогне у промоцији права и могућности особа са инвалидитетом да се самостално заступају и боре за своја права.

09. јуна 2017.г. реализована је мониторинг посета Школи са домом за ученике оштећеног слуха и говора "11.мај" из Јагодине и њиховој Групи за самозаступање. Током посете упознали смо се са самозаступницима који су нам причали о својим активностима у протеклом периоду, зашто им је важно самозаступање и које планове имају за будућност. Рекли су нам да сада имају више самопоуздања када бране своје ставове и своја права. Једна од активности ове групе самозаступника је и представа "Другачије будни" која говори о напорима особа са инвалидитетом да се интегришу у друштво. Локални координатор Драгана Ковачевић нас је упознала и са великим плановима везаним за приказивање ове представе.

Мониторинг посету у оквиру пројекта “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији” обавили су чланови стручног тима АПИ Србије: Драгомир Лукић, Катарина Тадић и Јадранка Шујак.

Пројекат подражава Европска Унија кроз програм ЕИДХР 2014/2015.

Вести