Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији

Пројекат финансира Делегација ЕУ у Републици Србији у оквиру програма Европски инструменти за демократију и људска права

Font Size

Cpanel

Вести из пројекта: Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији

У петак 16.03.2018. Самозаступници удружења “На пола пута” презентоваће самозаступање и рад групе у дневном боравку "Невен" /10х/ и у друштву МНРО /14х/. Активност се обавља као једна од јавних акција, промоције и информисања ОСИТ о правима лица са интелектуалним тешкоћама, у оквиру пројекта Самозаступници за права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији.  

Група за самозаступање из Панчева је угостила Петра Штрбца, младића који пише рад на тему Лишавање пословне способности.Самозастпници су сагласни да треба да имају пословну способност али да им и неко помогне кад је у питању одлучивање о важним темама. Једна од тема је била и Права жена у Србији и положај жена са инвалидитетом. 

Дана 22. фебруара почела је национална кампања Асоцијације за промовисање инклузије Србије под називом “Мој глас, моја права” која ће бити спроведена у оквиру пројекта “Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији”.

Драгомир Лукић, председник Асоцијације изјавио је да очекује да ће се овом кампањом допринети већој видљивости и значају остваривања права особа са интелектуалним тешкоћама И да ће развијање покрета самозаступања у Србији ове особе подстаћи да говоре у своје име И снажније заступају своја права.

Предстојећа кампања је значајан вид борбе против предрасуда, које представљају ограничења у остваривању позитивних интеракција. Сви људи имају право да доносе одлуке, да решавају своје проблеме, да говоре у своје име и да траже остварење својих права за која мисле да су ускраћена.

“Ми желимо да подигнемо ниво информисаности грађана о правима особа са интелектуалним тешкоћама у систему социјалне заштите И ниво поштовања људских права кроз повећање свести о постојању група за самозаступање које се боре за своја, често ускраћена права”, рекао је Лукић.

Формиране групе за самозаступање које постоје у осам градова Србије ће се пројектним активностима обраћати свим грађанима са акцентом на подизању свести о основним правима корисника дефинисаних Законом о социјалној заштити И неопходности И могућности њиховог остваривања. У кампањи ће бити коришћен и извештај мониторинга “Права особа са интелектуалним инвалидитетом” на основу чијих података ће бити покренуте дискусије у више наврата.

Овом кампањом ће се допринети већем поштовању права особа са инвалидетом гарантованих УН Конвенцијом. Пројекат је финансиран од стране Европске Уније, у оквиру програма Европски инструменти за демократију и Људска права (ЕИДХР).

Самозаступници из Панчева вредно раде, а на последњој радионици су говорили о конфликтима и међуљудским односима са уважавањем различитости и тескоћа свих особа са инвалидитетом.

Нишки самозаступници су се на претходним радионицама највише бавили освешћивањем сопствених капацитета. За самозаступнике је ова тема била важна како би се што боље припремили за јавно заговарање.

Почела је национална кампања Асоцијације за промовисање инклузије Србије “Мој глас, моја права”!

Биће спроведена у оквиру пројекта “Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији”.

ЛИНК

Весто о кампањи можете пратити путем Фејсбук странице ОВДЕ

Група самозаступника из УГ ОСМЕХ је, поводом Дана заљубљених, организовала акцију прикупљања донација на платоу испред зграде општине Власотинце. Прикупљена средства биће утрошена на опремање и унапређење Радно образовне јединице “Пчелица”.

У току је локална кампања Групе за самозаступање АПИ Србије под називом„ Становање уз подршку њихов сан“. Идеја је информисање јавности о услузи становање уз подршку и перспективи живљења особа са интелектуалним тешкоћама у отвореној средини.
У недељнику Нови магазин и рубрици "5 минута са...потпредседница АПИ Србије", Јадранка Шујак истакла је: „ Сваку Нову годину дочекујемо у страху.“ И говорила о проблему одрживости услуге “Становање уз подршку”.
Погледајте видео на линку ОВДЕ

 

Експедиција самозаступника из Инклузивног центра из Новог Сада 13.02.2018.године посетила је другаре самозаступнике из Удружења за подршку особама са психофизичким сметњама „ЗаЈедно“ из Суботице.
Овај, по много чему једниствен излет на север Војводине је уприличен поводом учешћа ових организација у пројекту „Самозаступање за основна права особа са иинтелектуалним тешкоћама у Србији“.
Срдачан дочек, стварање нових пријатељстава, дружење уз домаћинску атмосферу, размена искустава, присећања на заједничка путовања, аутентична кухиња са једне стране, односно самозаступничке активности са друге стране.
Самозаступници су организовали и радионицу на тему „Упознајте мој град“, и том приликом представили знаменитости које су везане за Суботицу и Нови Сад.
Договорена је узвратна посета која ће се реализовати у наредном периоду.

У локалну акцију која је покренута првих дана ове године, придружили су нам се и станари зграде у којој живе годинама и корисници Услуге Становање уз подршку.
Писмом подршке и апела су дали допринос опстанку услуге и значају њиховог живота у отвореној средини.
Писмо смо дали на увид и представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, током састанка који је одржан поводом решавања опстанка услуге.

Самозаступници удружења “На пола пута” из Панчева су 05. 02. 2018. организовали јавну акцију престављања значаја самозаступања за све особе са интелектуалним тешкоћама.
Трибина “Самозаступање за све!!!”је била намењена младима из хранитељских породица, а подржали су је Градска управа,обезбедивши простор за одржавање трибине и Центар за социјални рад "Солидарност" који је препознао значај ове теме за њихове кориснике.Погледајте о чему су разговарали са присутнима на овом линку:

http://juznibanat.rs/index.php/pancevo/item/195-mladi-s-intelektualnim-teskocama-govorili-o-znacaju-samozastupanja

Локална акција - 26. јануара 2018.г. самозаступници из Ниша одржали су трибину на тему људских права пред својим вршњацима из Дневног центра Мара и Удружења за дечију и церебралну парализу Ниш. Њихова самозаступница, Ана Пејциц је говорила о важности остваривања права на рад и превоз за особе са инвалидитетом, што је важна тема коју су одабрали сви чланови њихове групе за самозаступање. 

На основу истраживања у којем је  учествовало је 15 самозаступника из 8 градова Срbије, израђен је Извештај "МОНИТОРИНГ ИНДИВИДУАЛНИХ ИСКУСТАВА ОСОБА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ИНВАЛИДИТЕТОМ У СРБИЈИ". 15 самозаступника је прошло оbуку за интервјуере  како bи могли да интервјуишу осоbе са инвалидитетом. Аутори извештаја су Виолета Анђелковић и Радош Керавица. Извештај можете погледати OVDE.

Ученице Медицинске школе из Новог Пазара посетиле су самозаступнике удружења МНРО Нови Пазар са циљем да се ближе упознају са особама са интелектуалним тешкоћама и самозаступничким покретом.

Локална акција првог дана 2018.г.

понедељак, 01 јануар 2018 21:55

Већ првог дана текуће године, самозаступници су у оквиру пројекта „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији " , организовали локалну акцију. На Улици Отвореног срца разговарали су са великим бројем грађана, делили информативни материјал о Услузи Становање уз подршку и наставили да се залажу за своје право да живе у отвореној заједници као и сви други људи.

Поштујмо њихово право јер поштовање значи једнакост.

Честитамо самозаступницима из Власотинца на иницијативи и реализацији идеје да се у њиховом граду отвори Радно образовна јединица "Пчелица" где ће моћи да се друже, уче, радно ангажују ...

УГ Осмех из Власотинца и њихова Група за самозаступање део су пројекта „Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији" који је подржан од Делегације Европске Уније у Републици Србији, у оквиру програма EIDHR Country Based Support Scheme 2014&2015.

Самозаступници из Ниша остварили су сарадњу са Удружењем за изгнана, прогнана и угроженалица из Ниша. Поводом новогодишњих празника, организована је подела новогодишњих поклона и дружење. Изјаве локалној телевизији Зона плус дале су и две представнице Групе за самозаступање и зНиша, Ана Пејчић и Ана Јовић.

Реализована је још једна сарадња Групе за самозаступање АПИ Србије и Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ - С.

Представница Групе за самозаступање - АПИ Србије, Еуфемија Гргуров учествовала је у снимању филма везаног за заштиту права жена са инвалидитетом које живе у институцијама. Поручила је свима: ОД КАКО САМ ИЗАШЛА ИЗ ИНСТИТУЦИЈЕ, САДА САМ СВОЈ ЧОВЕК!

Цео филм можете погледати на:

https://www.youtube.com/watch?v=57nwyeV7f-8

Панчевачки самозаступници се приремају и договорајуу вези начина презентације рада групе и њихових активностина трибини „Укључивање уживо“ на тему: „Укључивање младих из осетљивих група у рад институција и организација“ која је одржана13. децембра у Градској управи у Панчеву.

Састанци Групе за самозаступање на којима се ради на јачању капацитета особа са интелектуалним тешкоћама реализује се у оквиру пројекта „Самозаступници за права особа са инвалидитетом у Србији“ који је подржан од стране ЕИДХР.

Акција самозаступника из Власотинца

четвртак, 14 децембар 2017 20:03

И мало вести од Власотиначких вредних самозаступника. Ових дана, самозаступници су уз осмех и заједнички труд успели да приведу крају радове на објекту предвиђеном за формирање Радно образовне јединице "Пчелица" (Р.О.Ј. "Пчелица"). Радујемо се скором отварању објекта.

Први велики резултат рада Групе самозаступника представља формирање Радне Образовне Јединице „Пчелица“ која представља социо-едукативни центар инклузивног карактера, што значи да је намењен свим заинтересованим грађанима који желе да се друже, уче и раде у подстицајном окружењу. Свечано отварање РОЈ-а „Пчелица“ очекујемо до краја године.

„И ми се питамо“

недеља, 10 децембар 2017 23:08

Чланови Групе за самозаступање из Панчева, свакодневно промовишу права особа са интелектуалним тешкоћама. Једна од активности коју су самостално покренули, а уз подршку асистента снимили, је спот „И ми се питамо“. Све активности се реализују у оквиру пројекта „Самозаступници за права особа са инвалидитетом у Србији“ који је подржан од стране ЕИДХР-а.

https://www.facebook.com/udruzenjenapolaputa2006/videos/1508013295912846/

Чланови самозаступничке групе у дружења “ЗаЈедно” из Суботице снимили су спот поводом 10. децембра Међународног дана људских права. Желели су да поруче да особе са инвалидитетом имају иста права као и сви други људи.

Активност је део пројекта ''Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”, који подржава Делегација Европске Уније у Републици Србији, у оквиру програма ЕИДХР 2014/2015.

Овим пројектом је први пут у Србији обезбеђена систематска подршка особама са интелектуалним тешкоћама да говоре у своје име о проблемима који утичу на њихов живот и заговарају своје ставове пред другим друштвеним групама, политичарима и доносиоцима одлука, као и пред друштвом у целини.

Цео спот погледајте овде:

На међународној конференцији "Инклузија особа са инвалидитетом -унапређивање извештавања у медијима", која је одржана 08.-09.12.2017.г. у Новом Саду, говорио је и председник АПИ Србије, Драган Лукић на тему "Реалан однос медија према особама са инвалидитетом и њиховим стварним потребама". Између осталог, истакао је и значај медијског ангажовања особа са инвалидитетом, што је и један од циљева на коме ради Група за самозаступање - АПИ Србије.

Медији у Србији требало би више да едукују аудиторијум о особама са инвалидитетом, а не да о њима извештавају са дозом сензационализма, порука је са Међународне конференције.

Више о конференцији, погледајте преко следећих линкова:

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/inkluzija-osoba-sa-invaliditetom-unapredjivanje-izvestavanja-u-medijima_876639.html

https://www.youtube.com/watch?v=3tIfKbrmFec

http://www.belgradeschool.com/uploads/4/6/5/1/46514917/4._vest_i_dogadjaj.pdf

 

Од иницијативе до реализације

уторак, 05 децембар 2017 20:34

На иницијативу ШОСО "Милан Петровић" са домом ученика и Групе самозаступника, надлежне службе поставиле су семафор са звучном сигнализацијом испред објекта ове школе на Новом насељу, чиме је омогућено безбедно кретање слепих и слабовидих особа. У оквиру радова на постављању семафора, продужено је и постојеће пешачко острво дуж улице Бате Бркић. Због повећане фреквентности прелаза и велике ширине коловоза, изграђени су пешачки и бициклистички прелаз, чиме је обезбеђено несметано кретање пешака и бициклиста у зони раскрснице. За потребе безбедног кретања слепих и слабовидих особа, постављене су плоче упозорења.

3. децембра, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, председник Р Србије организовао је пријем у Палати Србија за неке организације које се баве пружањем подршке деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом. Током прославе група самозаступника уз стручни тим АПИ Србије, обратила се директно Председнику Републике Србије, Министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и Градоначелнику Београда са за њих виталним питањем опстанка у отвореној средини. Разговарали су о тешкоћама са којима се сусрећу, и лично им уручили писма са молбом за хитно решавање опстанка услуге Становање уз подршку за особесаинтелектуалнимтешкоћама.

Том приликом су послали поруку: „НЕ ЖЕЛИМО ДА СЕ ВРАТИМО У ИНСТИТУЦИЈУ!“

Вести