Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији

Пројекат финансира Делегација ЕУ у Републици Србији у оквиру програма Европски инструменти за демократију и људска права

Font Size

Cpanel

Вести из пројекта: Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији

Погледајте гостовање др Драгомира Лукића, председника АПИ Србије и Еуфемије Гргуров, самозаступнице у емисији "Тако стоје ствари" на РТС-у, поводом националне кампање "Мој глас, моја права".

Данас су чланови самозаступничке групе одржали трибину "Подржите нас" на којој су учествовали родитељи-чланови Удружења "ЗаЈедно". Трибина је имала за циљ повећање осетљивости чланова породица за важност самозаступања, а посебно да охрабри родитеље млађе деце са инвалидитетом да поштујући права своје деце код њих развијају и негују самопоштовање, да их уче вештинама доношења прво малих, свакодневних одлука како би они развили одговорност и оспособили се за доношење великих и важних одлука. Резултати пројекта "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама" показују да су учесници пројекта показали на крају пројекта значајно већи степен самопоштовања. Постоје статистички значајне промене у свим испитиваним психолошким карактеристикама које су праћене током трајања пројекта: вршење избора, решавање проблема, познавање права, уживање права, самоодређење, самозаступање. На почетку трибине учесници су погледали филм о активностима суботичке самозаступничке групе, а затим су самозаступници Мађар Ласло, Вуковић Игор, Јовановић Анико и Ђелмиш Иван говорили о свом виђењу људских права и самозаступања.

У оквиру акције "ПИТАЈ МЕ, ЗНАМ ШТА ЖЕЛИМ!" Новопазарски самозаступници су посетили различите институције у свом граду како би упознали своје суграђане са правима особа са интелектуалним тешкоћама.
Посета Градској управи ( одељење за друђтвене делатности ).


Посета медицинској шклоли у Новом Пазару.
Посета Дунав осигурању.
Посета центру за децу и омладину Дуга.
Посета Удружењу психолога.
Посета Канцеларији за младе.
Представљање пројекта Самозаступање у Новом Пазару и дељење промотивног материјала.

20.априла 2018. самозаступници су заједно са сарадницима удружења реализовали радионицу за родитеље, с идејом да се украсни предмети настали на овој радионици изложе на хуманитарној продајној изложби која ће се организовати 1.и 2.маја на Палићу. Ова радионица је део националне кампање “Мој глас, моја права” а уједно и последња активност у оквиру пројекта "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији”.

Шетња самозаступника

Friday, 20 April 2018 20:15

На прослави дана града, 20.4.2018. Новопазарски самозаступници учествовали у шетњи са својим суграђанима и том приликом послали снажну поруку да воле свој град и да желе да допринесу развоју своје локалне заједнице.

Шетња самозаступника

Friday, 20 April 2018 20:15

На прослави дана града, 20.4.2018. Новопазарски самозаступници учествовали у шетњи са својим суграђанима и том приликом послали снажну поруку да воле свој град и да желе да допринесу развоју своје локалне заједнице.

  Национална кампања "Мој глас, моја права" 

____________________________________________
Пројекат “Самозаступници за основна права особа са инвалидитетом у Србији”

Европска унија
Пројекат финансира Европска унија

у оквиру програма ЕИДХР Country Based Support Scheme 2014/2015 Пројекат спроводи
Асоцијација за промовисање инклузије Србије - АПИ Србије
Партнер у пројекту
Удруга за самозаступање
Партнер у пројекту
Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама Ниш

Стигао је филм "Мој глас-моја права! ". Погледајте шта самозаступници из Србије желе да поруче и шта им је важно.
Филм је настао у оквиру националне кампање реализоване под пројектом "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији".

Филм погледајте ОВДЕ

У сарадни са центром за децу и омладину ,, Дуга,, самозаступнци су узели учешће у парку и дали свој допринос у изложби ,,ЕКО,, за боље подизање свести у локалној заједници за очувања животне средине.
Самозаступници су поред представљања пројекта Самозаступање у Новом Пазару учествовали у продаји материјала из Дневног Боравка који они сами праве на радионици за радно оспособљавање.Група самозаступника од скупљеног новца од те продаје одлучила је да следеће недеље своју групу почасте једним изласком у град на кафу.

Као завршна активност пројекта „Самозаступници за основна прва особа са интелектуалним тешкоћама у Србији“ и Националне кампање „Мој глас, моја права“, 13.04. 2018. г у Новом Саду, у Школском центру Милан Петровић, уприлиличен је Регионални скуп самозаступника.

Самозаступници из Србије, Црне горе, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Словеније су на сјајан и динамичан начин презентовали како самозаступање функционише у њиховим земљама.
Национални кооординатор је представио резултате и значај пројекта, а током скупа је промовисан и филм „Мој глас, моја права“ настао у оквиру пројекта пред широким аудиторијумом.
У холу ШОСО Милан Петровић су посетиоци имали прилику и да погледају изложбу која приказује рад и акције самозаступника.

Скуп је уобличен завршном радионицом –дискусијом између представника организација и институција и самозаступника-ОСИ који су показали велику отвореност и исказали бројне проблеме и препреке са којима се свакодневно сусрећу. Током дискусије су пробали да добију одговоре од стручњака, али и да међусобно подрже једни друге, у атмосфери размене и сарадње.

Хвала свим учесницима на присуству! :)

12.04.2018. г. реализована је мониторинг посета Удружењу “Заједно“ из Суботице, чија Група за самозаступање учествује у пројекту "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији".
Локални координатор Весна Гаврић и асистент Ивана Бабић презентовале су реализоване активности групе као и завршне акције које се планирају пред сам крај пројекта.
Самозаступници су нам испричали како се припремају да својим другарима у Кули ускоро презентују Самозаступање током једне посете коју управо планирају.
Мониторинг посету испред тима АПИ Србије обавиле су Душка Стојисављевић, национални координатор и Тијана Јовановић, локални координатор за Београд.

TOP JOB сајам

Monday, 16 April 2018 19:23

На овогодишњем сајму запошљавања TOP JOB су самозаступници АПИ Србије уз асистенте у оквиру локалне кампање заинтересованим посетиоцима говорили о праву на рад и запошљавање особа са инвалидитетом и што је још важније о начинима његовог остваривања.

Хуманитарна васкршња акција “За радоснији осмех” коју је 5. Априла 2018.  на платоу испред зграде Општине Власотинце организовало Удружење грађана “Осмех” ставила је осмехе на лице, како наших Пчелица, тако и на лица многих наших суграђана. Акција је била намењенаи прикупљању средстава за унапређење Радно образовне јединице “Пчелица”!

05.04.2018. г. реализована је мониторинг посета Удружењу “На пола пута“ из Панчева, чија Група за самозаступање учествује у пројекту "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији".
Локални координатор Марина Куриљ и асистент Александра Јанић презентовале су реализоване активности њихове групе као и акцију у локалној заједници коју су осмислиле за време трајања Пролећног фестивала у Панчеву.
Мониторинг посету обавила је Тијана Јовановић, представник тима АПИ Србије.

03. април 2018. године - Група за самозаступање Нови Сад посетила је Радио-телевизију Војводине. Љубазни домаћини упутили су самозаступнике у основе производње и продукције телевизијског програма, а разговарали су И са водитељима програма и другим запосленима, учестовавли у снимању прилога и силно се забавили.

Хвала РТВ-у на сусретљивости, срдачном дочеку, жељи и труду да им приближе свој рад на телевизији.

Самозаступници - млади са интелектуалним тешкоћама из Панчева, данас, на тргу испред Градске управе спроводе јавну акцију," Моје право, мој глас!" Желе да укажу да и особе са интелектуалним тешкоћама имају право да се њихов глас чује, имају право да раде и зараде.

30.03.2018. г. реализована је мониторинг посета Школи са домом за ученике оштећеног слуха и говора "11.мај" из Јагодине. Иако су се њихови самозаступници спремали првенствено за пролећни распуст

У оквиру пројекта "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији" реализована је мониторинг посета Удружењу за помоћ МНРО и самозаступницима из Новог Пазара у периоду од 28-29.03.2018. г.
Самозаступници су били веома расположени за разговор и дружење као и за учешће на предстојећем Регионалном скупу самозаступника.
Локални координатор Незрина Халиловић и асистент Сеад Солаковић. као и самозаступници су се потрудили да презентују целокупан рад њихове групе али и да договоре наредне акције.
У наредном периоду, посетиће више институција у свом граду где ће доносиоцима одлука, стручним радницима у социјалној заштити, будућим психолозима и медицинским радницима указати на права особа са интелектуалним тешкоћама.
Мониторинг посету обавила је Катарина Тадић, представник тима АПИ Србије.

О кампањи , групама за самозаступање и животним искуствима особа са интелектуалним тешкоћама у емисији "Србија онлине" Коперникус ТВ говориле су координаторка Душка Стојисављевић и самозаступница Еуфемија Гргуров.

Више о томе погледајте на линку ОВДЕ

Делимо са вама делић атмосфере са трибине, одржане на Филлозофском факултету , 23.03.2018 у оквиру локалне акције Становање уз подршку -њихов сан и националне кампање" Мој глас, моја права". И ово је један од начина на који доприносимо већој видљивости и остваривању права особа са интелектуалним тешкоћама јер свако има право на слободу мишљења и изражавања. Хвала проф.Вери Рајовић, асистенткињи Ољи Јовановић и свим присутним студентима на добродошлици и великом интересовању.

На линку OVDE можете погледати објаву Disability Rights Promotion International (DRPI) о Публикацији Извештаја о Мониторингу права особа са интелектуалним инвалидитетом у Србији. Извештај је настао у сарадњи са ДРПИ у оквиру пројекта "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији" који финансира Европска унија, а реализује АПИ Србије.

На Факултету политичких наука, 13.03.2018 у оквиру кампање" Мој глас, моја права", одржана је трибина за студенте, будуће социјалне раднике на тему:" Ка остварењу људских права кроз услугу Становање уз подршку и самозаступање". Хвала на гостопримству и позитивној енергији услед које су и у радионичарском делу произашли веома инспиративни радови.

16.03.2018. г. реализована је мониторинг посета Центру за едукацију “Осмех“ из Власотинца и њиховој Групи за самозаступање у оквиру пројекта "Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији".
Самозаступници, локални координатор Предраг Радуловић и асистент Јелена Станковић презентовали су активности којима се самозаступници баве у новоотвореној РОЈ Пчелица.
Они су покренули волонтерску акцију подршке локалном вртићу у којој репарирају креветиће за мале Власотинчане.
Мониторинг посету обавила је Катарина Тадић, представник тима АПИ Србије.

15.03.2018.г. реализована је мониторинг посета партнерској организацији на пројекту “Самозаступници за основна права особа са интелектуалним тешкоћама у Србији”.
Нишки самозаступници и њихови асистенти се вредно спремају за Регионални скуп самозаступника који ће бити одржан у априлу. Такође, поред пресека досадашњих активности, договорене су активности за наредни период.
Мониторинг посету обавила је Катарина Тадић.

Уколико сте пропустили наше гостовање у емисији Ухвати Дан на @Радио Београд 202, са темом Националне кампање, можете га послушати ОВДЕ

Page 1 of 4
You are here: Вести