Кроз самозаступање до пуније реализације права особа са инвалидитетом у Србији

Пројекат финансира Европска унија кроз програм EIDHR Country Based Support Scheme 2013.

Font Size

Cpanel

Вести из пројекта:Самозаступање особа са интелектуалним тешкоћама (7)

Група за самозаступање и Асоцијација за промовисање инклузије Србије  су потписали декларацију  којом активно подржавају кампању  под називом ПЕРСОН цампаигн Ригхт то Ацт. Правна способност је од суштинског значаја  за остваривање људских права, а ангажовање самозаступника је веома важно за достизање тог циља.

 

 The first self-advocacy group of persons with intellectual disabilities in Serbia was formed in 2008. as part of the Serbian Association for Promoting Inclusion (SAPI).


Self-advocacy means that we speak for ourselves and other people. I can freely say that I have a right to free movement, employment and income, and a right to normal life. I advocate for equality among people and for living together. (Z, self-advocate).


We turn today to Serbia, where the first self-advocacy group of people with intellectual disabilities is gaining political ground in advancing the right to act for people with disabilities.

 

 

Радионице у Нишу

недеља, 01 март 2015 22:47

Пројекат "Кроз самозаступање до пуније реализације права особа са инвалидитетом у Србији" - Представници Групе за самозаступање реализовали су 9. и 10. октобра 2014. године радионице у Нишу. У Медиа центру Ниш огранизована је пресс конференција уз присуство локалних власти, новинара и заинтересованих грађана. Самозаступници су промовисали своја права и одговарали на питања присутних. Сутрадан су одржали радионицу за будуће самозаступнике у организацији партнера на пројекту Савеза удружења за помоћ особама са Даун синдромом, а затим су заједно прославили Светски дан менталног здравља и 48. рођендан удружења МНРО Ниш .

За YouTube канал : https://www.youtube.com/watch?v=Uo-VVmfxQ9E&feature=youtu.be

 

 

Радионице у Панчеву

недеља, 01 март 2015 22:46

Пројекат "Кроз самозаступање до пуније реализације права особа са инвалидитетом у Србији" - У сарадњи са партнерском огранизацијом "На пола пута" из Панчева, самозаступници су 02.10.2014. године реализовали радионице за будуће самозаступнике, њихове родитеље и заинтересоване грађане. По завршетку рада, посетили су "Малу кућну заједницу" особа са интелектуалним тешкоћама у Панчеву.

 

 

Пројекат “Кроз самозаступање до пуније реализације права особа са инвалидитетом у Србији”; реализује Асоцијација за промовисање инклузије Србије у партнерству са удружењем ’’На пола пута’’, Савезом удружења за помоћ особама са Даун синдромом Србије и Инклузивним центром, а уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, у оквиру програма ЕИДХР Country Based Support Scheme 2013.Основни циљ овог пројекта је снажење организација цивилног друштва кроз формирање група са самозаступање, те укључивање самих особа са интелектуалним тешкоћама у активну борбу за своја права у 5 градова у Србији (Нишу, Јагодини, Новом Саду, Београду и Панчеву) и изградња њихових капацитета за утицање на релевантне локалне и националне политике у Србији током 2014./15. године.

 

 

Страна 1 од 2
О АПИ Пројекти Пројекти Европске уније 2014.год Самозаступање особа са интелектуалним тешкоћама