Font Size

Cpanel

Становање уз подршку

Тренутно, 23 корисника, различитог узраста, пола и степена тешкоћа, живи у пет станова на различитим локацијама града Београда, уз подршку и асистенцију едукованих домаћица и чланова мултидисциплинарног тима Стручне службе подршке: дефектолога, психолога, психијатра, социјалног радника и правника.

Интензитет и време трајања подршке смањујемо пропорицонално степену осамостаљивања корисника.
У реализацији програма својом помоћи и донацијама укључио се већи број институција и појединаца.

Пут ка друштву без предрасуда, баријера и дискриминације особа са интелектуалним тешкоћама захтева пуно припрема и рада у задовољавању основних стандарда везаних за обезбеђивање предуслова равноправног учешћа особа са интелектуалним тешкоћама у следећим областима:

АРазвијање друштвене свести о потребама, правима и достојанству особа са интелектуалним тешкоћама

Промовисали смо процес спровођења програма и свакодневне резултате у свим јавним медијима: ТВ-у, дневним и недељним новинама, радио емисијама и јавним трибинама.
Предавањима на факултету, у Друштвима и НВО ангажованим око особа са интелектуалним тешкоћама.

БРазвијање вештина живота у заједници.

Пошли смо од става да ће свака врста развијања и снажења практичних компетенција и вештина, допринети већем степену осамостаљивања, конкурентности и већем броју опција за равноправно учешће, нарочито у области радног ангажовања.

Започели смо са савладавањем захтева у оквиру скале практичне компетенције и наставили са учењем вештина свакодневног живљења: већи број корисника се оспособио за самостално кретање у граду уз коришћење градског превоза;
сви корисници су развили висок степен одржавања личне хигијене као и хигијене животног простора;
неколицина корисника је потпуно овладала вештинама припреме различитих јела, док већина корисника увек показује спремност за асистенцију у приреми јела; једна корисница је овладала читањем Брајеве азбуке; активним учешћем у креативним радионицама корисници су развили вештине: израде предмета од папира, везења, обликовања предмета, ликовног и музичког изражавања.

ВЗдраствена заштита особа са интелектуалним тешкоћама

Један од врло озбиљних недостатака живота у институцији је и неадекватна здравствена заштита корисника уз непотпуну здравствену документацију појединаца. За многе кориснике програма становања уз подршку постојала је потреба за санирањем различитих здравствених тешкоћа, па су чланови Службе подршке уложили значајан напор како би им обезбедили потпун приступ здравственим услугама које заједница нуди.

У правцу обезбеђивања равноправног учешћа потребно је радити на следећим циљним подручјима и активностима

1Приступачност физичке средине

Обезбедили смо да сви станови буду функционални, квалитетно опремљени, лоцирани највише до другог спрата, окружени зеленим површинама и добро повезани саобраћајем са центром Београда.

2Образовање

Омогућили смо едукацију за нове вештине (столарски занат, пекарски, угоститељски и курс за рад на рачунару) и подстакли наставак започетог образовања у основној школи за одрасле.

3Радно ангажовање

За релативно кратак временски период успели смо да обезбедимо трајно или повремено радно ангажовање за 20 корисника који за свој посао добијају материјалну надокнаду.
Показало се да је радно ангажовање најбитнији елеменат самовредновања и самопоштовања. Материјална надокнада за урађени посао свима видно повећава мотивацију и истрајност чак и онда када услови радног ангажовања не одговарају њиховим очекивањима.

4Очување социјалне сигурности

Трудили смо се да свим корисницима обезбедимо пуну доступност информација везаних за њихову социјалну сигурност. Посебна пажња посвећена је превазилажењу анксиозности и страхова везаних за неизвесну будућност актуелног начина живљења као и стрепњу од повратка у институцију.

5Породични живот и лични интегритет

Где год је то било могуће успоставили смо контакт са члановима породице и подстицали одржавање истог. Испоштовали смо лични захтев и жељу двоје корисника да се ближе упознају и испитају могућност заједничког живота. Остварили смо блискост и поверљивост у комуникацији са корисницима како би им саветима олакшали избор другова или партнера са којим желе поделити свој интиман живот.

6Приступ верским активностима

Свим корисницима који су изразили жељу да се посвете духовним вредностима, омогућили смо приступ верским активностима. На лични захтев и жељу три наше кориснице, организовали смо крштење. Свечаност је обављена у цркви Св.Ђорђа у Земуну, уз велико славље и радост свих корисника, чланова породица и комплетног тима подршке.
Велики напор се улаже у изналажење могућуности остваривања жеље једне од наших корисница да се замонаши.

7Приступачност културној баштини

Спровели смо пуно акција с циљем да се корисници, не само упознају са културним миљеом окружења, већ да их подстакнемо на активно и стваралачко ангажовање у том правцу. Највећи број наших корисника учествовао је на разним музичким манифестацијама. Посетили су манастире Морача, Раваница и Опленац. Били су гости у Белом Двору. Посећују позоришта, биоскопе и концерте.

8Спортске активности и рекреација

Ове области су највише заинтересовале и ангажовале готово све кориснике. Неколицина је започела као рекреативно, а затим наставила да се активно такмичи у пливању и лакоатлетским дисциплинама. За постигнуте резултате, добили су низ званичних признања и похвала.

 

Живот у заједници уз подршку омогућава:

  • Значајно повећан степен реализације рзвојних потенцијала.
  • Виши ниво личних амбиција и очекивања.
  • Значајно обогаћене социјалне односе
  • Позитиван доживљај квалитета живљења особа са интелектуалним тешкоћама.

 

 

ВЕРУЈЕМО да ће резултати нашег пројекта бити ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ која ће се усвојити и применити кроз ПРАВНИ ОКВИР, доприносећи тиме ПРОМЕНИ ОДНОСА ПРЕМА ОСОБАМА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ТЕШКОЋАМА У ЧИТАВОМ ДРУШТВУ.

*Делови текста су преузети из брошуре "Становање у заједници уз подршку за особе са интелектуалним тешкоћама" у издању Друштва за помоћ особама са Даун синдромом Србије

Изјаве наших корисника

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
НИШТА О НАМА БЕЗ НАС.
Треба ми подршка, а на институција.
Подржи ме ! Ја могу допринети заједници на свој начин.
Ја сада имам своју собу, свој дом и приватност.
Имам право на избор и сада могу да га користим.
Кроз рад и слободно кретање стекла сам нове пријатеље.
Сада радим, зарађујем и могу да купим шта ЈА хоћу.
Упознај ме! Можда постанемо пријатељи.

Електронске новости

Посета сајта

Укупно:213835

VCNT - Visitorcounter

Активни календар

Март 2019
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
О АПИ Програми АПИ Становање уз подршку