Font Size

Cpanel
Грешка
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder vesti/151220009 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

mediji i osobe sa invaliditetomТрибина под називом „Особе са инвалидитетом и медији“ биће одржана у понедељак 28.12. са почетком у 12 сати у свечаној сали СО Савски венац, ул. Кнеза Милоша 69, II спрат.

Трибину организује Асоцијација за промоцију инклузије Србије, са циљем побољшања положаја ососба са инвалидитетом у медијима.

Трибину ће водити Зорица Лазаревић, новинар дневног листа „Блиц“, уско специјализована за проблематику особа са инвалидитетом у Србији и Проф др Зоран Јевтовић, који предаје Медије и новинарство на неколико факултета у Србији. Позивамо Вас да својим присуством допринесете да трибина постигне свој циљ. 

Дана 24.12.2009 у свечаној сали Скупштине Града у организацији Савеза за спорт и рекреацију инвалида Београда одржана је свечаност поводом уручивања признања особама са инвалидитетом које су постигле значајне резултате у спорту, а такође су и проглашени најбољи спортисти године. Признања сууручена тренерима као и организацијама које су омогућиле реализацију спортских садржаја

Председнику Асоцијације за промовисање инклузије Србије Др Драгану Лукићу уручена је захвалница за изузетан допринос у развоју спорта за особе са инвалидитетом а признање за спортске успехе добила је и Данијела Јовановић корисница услуге становање уз подршку која је у 2009-ој години са тренером Слободаном Стокићем стигла на 200м од врха Аконкагве и тиме оборила рекорд високогорског планинарства.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder vesti/151220009 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Дана, 23.12.2009, Асоцијација за промовисање инклузије Србије , уз подршку СО Савски венац и у партнерству са Организацијом хендикепираних лица за хуманитарне циљеве “Колосеум” одржала је у Студентском културном центру другу у серији од 3 трибине. Циљ ове трибине тицао се указивања на стваралачке могућности особа са инвалидитетом и поспешивања њиховог учешћа на јавној културној сцени. Порука ове трибине јесте да особе са инвалидитетом заслужују да буду подједнако вредноване у друштву и да им се омогући доступност културних садржаја као и могућност презентовања сопствених радова.

Трибину је отворио Дарко Ивић, председник савета за ОСИ при кабинету градоначелника Београда а фацилитатор је био глумац Марко Стојановић. У току трибине представници разних културних организација изнели су своје активности као и предлоге за унапређење положаја ОСИ у области културе и доступности просторних капацитета. Значајан део трибине је посвећен и самосталним уметницима са различитим типовима инвалидитета из области музике, књижевности, сликарства који су презентовали своје радове, показали своју креативност, даровитост али и изнели чињеницу да не постоји равноправност у третирању ових особа када су у питању конкурси, изложбе па и заинтересованост дистрибутерских, изложбених, издавачких и других кућа у погледу пружања подршке уметницима са инвалидитетом.

{gallery}vesti/151220009{/gallery}

Поводом дана људских права, 10. децембра, Асоцијација за промовисање инклузије Србије - АПИ Србије је, уз подршку СО Савски венац, одржала je прву у серији од 3 трибине под називом ’’Особе са инвалидитетом и људска права – у сусрет новом Закону о социјалној заштити’’, са циљем сагледавања могућности пунијег остваривања права особа са инвалидитетом кроз будући Закон о социјалној заштити, те могућности непосредног ангажовања особа са инвалидитетом, посебно особа са интелектуалним тешкоћама, у погледу заступања својих права.

Трибина је одржана у петак, 11.12.2009. године, у Свечаној сали СО Савски венац, ул., Кнеза Милоша 69, II спрат, са почетком у 12.00 часова.

Трибину је отворио председник АПИ Србије, др Драган Лукић, а говорили суБобан Петровић, Душка Стојисављевић и Катарина Тадић из АПИ Србије, као и чланови Групе за самозаступање АПИ Србије - Аница Клепо и Маринко Шокац, уз техничку подршку Драгана Животића.Трибина је отпочела разматрањем контекста у коме се очекује нови закон о социјалној заштити, пре свега у светлу постојеће међународне нормативе (указано је, пре свега, на значај Конвенције о правима особа са инвалидитетом УН), као и националне (пре свега, Стратегије реформе система социјалне заштите).

Након тога је указано на актуелни положај особа са инвалидитетом у Србији, као и постојања различитих социјалних услуга за особе са инвалидитетом у заједници, чија је позиција сагледана из перспективе основних принципа на којима се темељиСтратегија реформе система социјалне заштите. Положај пружалаца услуга из НВо сектора сагледан је кроз пример програма становања уз подршку за особе са инвалидитетом АПИ Србије. Указано је на чињеницу да је највећи број иновативних социјалних услуга почео да се развија и пилотира од стране невладиних организација и удружења ОСИ, док се као пружаоци услуге претежно бирају државне институције (попут Центара за социјални рад). Поред тога, указано је и на потенцијал за добру сарадњу између Центара за социјални рад и локалних самоуправа,с једне, и НВО пружалаца услуга с друге стране, али и на недовољнемогућности заразвој услуга у заједници, пре свега због централистички уређеног система. Такође је указано на потребу да саме особеса инвалидитетом преузму активну улогу у заступању својих права, на чињеницу да су често особе са интелектуалним тешкоћама дискриминисане унутар групе ОСИ, те да постоји потреба удруживања свих ОСИ безв обзира на тип тешкоћа ради заједничког заступања својих права.

Излагачи из Групе за самозаступање показали су да особе са интелектуалним тешкоћама могу говорити у своје име, и указали на неопходност обезбеђивања права на живот у отвореној средини, из добијање подршке која им је потребна.

Током дискусије, учесници трибине указали су на потребу да нови Закон треба да обезбеди једнаки третман свим особама са инвалидитетом, без обзира на тип тешкоћа, као и на чињеницу да су особе са различитим типовима тешкоћа суочене са истим проблемима у обезбеђивању својих права. Указано је на потребу решавања питања губитка пословне способности код особа са инвалидитетом, те права на гласање, односно, спречавања да ОСИ(Т) буду избрисани из списка гласача, самим тим, и одузимања статуса грађана. Разматрана су и питања флексибилнијег односа према партиципацији породица у ценама социјалних услуга, али и потребе да се добије подршка са локалног нивоа. Указано је на пример Градске ооштине Савски Венац, која се активно залаже за поштовање права ОСИ(Т), кроз партнерство са свим меродавним организацијама/институцијама, и која активно подржава напоре за успостављање социјалних услуга у заједници.

Значајно је поменути иницијативу самих ОСИ(Т), који су указали на проблеме терминологије, у смислу неадекватности термина ''особе са посебним потребама'', и истакли да сви људи имају исте потребе, али да су другачије потребе за подршком у свакодневном животу.

Учесници трибине су се сложили да нови Закон о социјалној заштитимора да обезбеди:

- механизам активног укључивања корисника у избор услуге, избор пружалаца услуге и начина пружања потребне подршке;

- доступност широког спектра услуга сваком кориснику на локалном нивоу

- стварање једнаких могућности за све пружаоце услуга, како из државног, тако и из приватног и НВО сектора, пре свега кроз отвасрање могућности подуговарања

- стабилан механизам финансирања услуга, кроз принцип ''новац прати корисника''.

Коначно, учесници трибине су се сложили да је постојање одрживих социјалних услуга у заједници и активне улоге ОСИ(Т) као корисника једини прави гарант стабилног и одрживог сиситема поштовања основних људских права ОСИ(Т)!

      

Представници Групе за самозаступање АПИ србије учествоваће на 57. Сабору психолога Србије, који ће се одржати између 27. и 30. маја 2009. године на Палићу.

Традиционални, овог пута 57. Сабор психолога Србије одржаће се на Палићу, поред Суботице, у периоду између 27. и 30. маја 2009. године. Радни назив Сабора је ’’Психологија уСрбији – визија и реалност’’.

На захтев ''Удружења за едукацију и подршку група и појединаца'' из Земуна, тим АПИ Србије реализовао је ''Програм обуке за подршку самоодређењу и самозаступању особа са интелектуалним тешкоћама''.
Сам програм обуке реализован је у периоду од 16.07. до 18.07. 2008. године, у Београду, у просторијама Савеза МНРЛ Републике Србије.
Кроз програм је прошло 9-оро учесница. 

Страна 53 од 53

Изјаве наших корисника

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
НИШТА О НАМА БЕЗ НАС.
Треба ми подршка, а на институција.
Подржи ме ! Ја могу допринети заједници на свој начин.
Ја сада имам своју собу, свој дом и приватност.
Имам право на избор и сада могу да га користим.
Кроз рад и слободно кретање стекла сам нове пријатеље.
Сада радим, зарађујем и могу да купим шта ЈА хоћу.
Упознај ме! Можда постанемо пријатељи.

Електронске новости

Посета сајта

Укупно:193002

VCNT - Visitorcounter

Активни календар

Април 2018
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6